Bændelorm
Bændelormen er en fladorm – i modsætning til de øvrige orm i hesten, som er rundorm. Bændelormen kan især godt lide at sidde i tarmslimhinden ved overgangen fra tyndtarm til stortarm.
De seneste år er der kommet mere og mere fokus på bændelorms betydning for hestens velbefindende. Den nyeste forskning viser, at bændelorm kan medfører sygdom, som under uheldige omstændigheder kan være alvorlig for hesten. Hovedparten af heste med bændelorm har dog ingen symptomer.
Hvis bændelormene er tilstede i et større antal (nogle forskere siger over 20 voksne bændelorm i en hest), så kan det medfører symptomer. Især hvis det er lige så slemt som på billedet, der viser en massiv forekomst af bændelorm i et tarmafsnit!!
Heste udvikler en vis immunitet overfor bændelorm og typisk vil det være de yngre heste, der har den højeste forekomst, da ældre heste bliver mere modstandsdygtige overfor infektion med parasitten.
Bændelormeæg findes kun sjældent ved den almindelige rutinemæssige gødningsundersøgelse, men ved mistanke kan der udføres en særskilt prøve for påvisning af bændelormeæg. Der er dog det irriterende ved bændelorm, at de har en intermitterende ægudskillelse, hvilket vil sige, at de udskiller æg i gødningen nogle dage og andre dage ikke. Endvidere er det sådan, at bændelormen udskiller sine æg i “pakker”, hvilket yderligere gør det vanskeligt, at få en gødningsprøve, der lige præcis har bændelormeæg i sig! Det er således vanskeligt, at udelukke bændelorm som diagnose ved kun en enkelt negativ gødningsprøveundersøgelse.
Der kan også udtages en blod- eller spyt-prøve , hvor antistofindholdet overfor netop bændelorm undersøges. Her fås en titerværdi, som kan relateres til infektionsbyrden med bændelorm i tarmen. Jo højere titer – jo større infektion. Så hvis der er kliniske symptomer, såsom vægttab, utrivelighed, gentagne koliktilfælde eller nedsat præstation, hvis årsag umiddelbart ikke kan fastslås, bør man tænke på bændelorm. Der hersker dog en del usikkerhed om, hvor længe hesten bevarer sine antistoffer mod bændelorm og derfor kan det være vanskeligt præcis at konkludere på heste med lave titerværdier. Blodprøven kan med fordel anvendes, hvis man ønsker at overvåge/vurdere om et helt hestehold har infektion med bændelorm. Det anbefales at man undersøger for bændelorm ved de almindelige gødningsprøver forår og efterår.
Mavebremselarver
Før i tiden var der stor fokus på behandlingen af disse parasitter efter den første nattefrost. Larverne i mavesækken giver sjældent nogle symptomer hos hestene, og er som sådan blot er et led i en almindelig cyklus for hestebremserne. Derfor bliver der ikke behandlet specifikt mod mavebremser. De fleste ormemidler har dog også effekt overfor mavebremselarver, hvorfor de kan ses i afføringen som små røde larver. Når vi laver gastroskopi om efteråret, kan vi se mavebremselarverne, som det ses på billedet til højre.
Mavebremselarverne har dog vist sig at kunne give mundhulegener, idet de efter optagelse i sensommer og tidlig efterår gør ophold i selve mundhulen. Her kan de sætte sig i tungen eller tandkødet og give tyggeproblemer. Så vær opmærksom på disse symptomer på den tid af året.