Gødningsprøver

Forår og efterår vil mængden af ormeæg i hestegødningen typisk være højest, således at det er muligt at identificere de heste, der har den største udskillelse af ormeæg og dermed de heste, der er med til at vedligeholde ormesmitten på foldene.

Oftest er det de samme heste, der har de høje ægtal.

Populært kan det siges, at det er 20 % af hestene, der har 80 % af ormene!

Der er dog ingen sammenhæng mellem ægtal i gødning og antallet af levende orm i hestens tarme.

Det anbefales, at man laver en undersøgelse af ægudskillelsen i gødningen forår og efterår på alle heste. Ved denne besætningsundersøgelse kan man danne sig et overblik over, hvilke typer af orm, der er i besætningen og samtidig identificere højudskillerne. Efterfølgende behandles de heste, der har behov for det.

De seneste anbefalinger går på, at vi skal undersøge for blodorm i så mange gødningsprøver som muligt ved en larvedyrkning. Dette er begrundet i det faktum, at der ses flere og flere heste med blodorm, da vi igennem en lang årrække ikke har måttet behandle heste med lav ægudskillelse.

Disse heste kan sagtens huse blodorm og er derfor i større risiko for at blive ramt af potentielt fatal kolik pga. blodorm end de heste, der har fået en ormekur. Ydermere udgør de også en smitterisiko med blodorm til de øvrige heste på samme fold. Vi ønsker derfor at identificere de hestehold, hvor der er blodorm. Findes blot en hest smittet skal hele hesteholdet behandles mod blodorm og kontrolleres igen efter 6½ måned.

Medicin mod orm er receptpligtigt og der kræves derfor en forudgående diagnosticering af dyrlægen, før evt. ormekur kan udleveres. Fødevarestyrelsen påpeger nøje, at for at få lov til at udlevere receptpligtig medicin (ormekur), så kræves det, at dyrlægen har et indgående kendskab til hesten og opstaldningsstedet. Det opfattes i praksis som, at dyrlægen skal have sin vante gang i besætningen og tilse hesten f.eks. ved den årlige vaccination.

Vi modtager gødningsprøver alle hverdage (8-17), gerne fra morgenstunden, så vil du typisk have svaret samme dag eller dagen efter. Har du mere end 5 gødningsprøver vil vi gerne have det at vide dagen før.

Hvis der undersøges for blodorm, går der yderligere ca. 14 dage før vi har undersøgt de dyrkede larver. Grunden til at man laver en larvedyrkning er den, at de æg man finder i gødningsprøven ligner hinanden og at man derfor ikke kan skelne blodormens æg fra de øvrige æg (strongylider). Derimod når æggene dyrkes i 14 dage, så er blodormelarverne markant forskellige fra de øvrige orm og kan derved identificeres omend det er en noget besværlig proces, at nå dertil.

Vi vil gerne have en melding fra dig senest dagen inden, hvis du kommer med mere end 5 gødningsprøver.

Sammenblandede gødningsprøver giver ikke noget retvisende billede af belastningen af den enkelte hest. Derfor udtages individuelle gødningsprøver. Saml 1 frisk afsat pære fra hver hest, gerne fra toppen af gødningsbunken, hvor der ikke er spåner/halm iblandet .

Læg dem i en pose, tryk luften ud og sørg for at mærke posen derefter med tydeligt navn på hesten. Opbevar posen mørkt og køligt (ikke over 6 grader) inden aflevering. Den skal helst ikke være mere end 24 timer gammel, da æggene så kan nå at klægge, og derved ikke er synlige ved undersøgelsen.

OBS! Husk at din hest skal være chipmærket og udelukket fra konsum, før du selv må indgive ormekur.

ORMESTRATEGIEN – LÆS MERE HER

Hvad siger vores kunder?

Super professionelle, nærværende og kompetente. Tak til Camilla for hendes forståelse og engagement.

De er altid søde og venlige, kompetente dyrlæger, der ved hvad de har med at gøre

Jeg er så glad og tryg ved Laugø dyrlægerne. Om det er hest, hund eller kat, operation eller vaccination – tryg og fornuftig behandling.

Fantastisk sted og dybt kompetente mennesker, føler mig altid tryg.

Super professionelle, nærværende og kompetente. Tak til Camilla for hendes forståelse og engagement.

Jeg er så glad og tryg ved Laugø dyrlægerne. Om det er hest, hund eller kat, operation eller vaccination – tryg og fornuftig behandling.

De er altid søde og venlige, kompetente dyrlæger, der ved hvad de har med at gøre

Fantastisk sted og dybt kompetente mennesker, føler mig altid tryg.

Skriv til os